Yeni beceriler, yeni bağımsızlıklar ve hatta yeni hayal kırıklıklarını keşfetmesinin zamanı geldi, artık sınırlarını tanımaya başlamaktadır. Çocukların büyük çoğunluğu emeklemeye başlar.
Yeni yetenekler
Bebeğin gelişimi boyunca yeni yetenekleri ortaya çıkar...
Arkadaşlarıyla bir arada olmak yerine ekran başında olmayı tercih ediyor. Şehirleşme, çocuklardan akademik beklentinin artması, bilgisayar-video oyunları, internet, ebeveynlerin endişeleri gibi etkenler çocukları gittikçe daha fazla ev içinde kalmaya itiyor. Oyun oynamanın çocuk için eğlenceli bir aktivite olmasının yanı sıra, çocuğun bilişsel ve motor gelişimini desteklediğini söyleyen Klinik Psikolog Zeren Kadıoğlu aileleri uyarıyor: “Bilgisayar karşısında yiyip, içtiği söylenen, odalarından çıkmak istemeyen, sosyal ilişkileri bozulan çocuklar artıyor.”
Bir çocuğun yaşantısının belki de en kilit dönemidir 0-4 yaş arası... Beyin gelişiminin çoğunun tamamlandığı bu süreçte, dil, bilişsel, sosyal, fiziksel ve duygusal açıdan hızlı bir ilerleme gösterir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar da erken çocukluk döneminde eğitim alan çocukların,okula gitmeye daha istekli olduklarını ve daha başarılı olduklarını gösteriyor. Bu çalışmaları dikkate alan Amerika’nın ödüllü çocuk aktivite ve spor merkezi My Gym, oyun grupları programı altında çocukları okula hazırlıyor. 2-4 yaş arası çocuklara hitap eden programda, temel prensip çocukların okul öncesi sosyal, zihinsel ve fiziksel beceriler kazanması.
Bebek hareketlilik kazanıp annenin kucağından indiğinde, ‘anneden ayrı’ bir benlik kurmaya başlar artık. Emeklemeye ve yürümeye başlamakla birlikte kendini ve çevreyi daha iyi keşfetme fırsatını yakalar. Kendini keşfederken, kendini ve kendine ait olanları tanımlama ihtiyacı içindedir. “Ben" ve “benim" kelimeleri yavaş yavaş en sık kullandığı kelimeler olmaya başlar. Yürüme becerisinin gelişmesiyle birlikte, dünyayı keşfi kendi kontrolüne girer. Çevre, ulaşılacak noktalar ve incelenecek nesnelerle doludur. Geliştirmekte olduğu kontrol duygusunu nesnelere karşı da kullanmaya başlar. Açıkça kendine ait olan nesnelerin ötesine geçip, ulaşabildiği her nesneye “benim" demeye başlar. Bu dönem çocuklarının en temel bilişsel gelişim özelliği ben-merkezcil düşünmedir. Dünya hakkındaki kısıtlı bilgileri, yeni tanımlamaya başladıkları "ben" çevresinde gelişmektedir çünkü.
Gözümüz gibi baktığımız çocuklarımızın eğitimleri, sosyal ve fiziki gelişimleri bizim için her şeyden önemlidir. Her ebeveyn çocukları için en iyi şekilde bir hayat tasarlamak ister. Peki çocukları diğer çocuklardan farklıysa ve normal eğitimin dışında bir eğitim alması gerekiyorsa neler yapılmalı? Çocuğunuzun özel yetenekli olduğunu nasıl anlarız? Ya da çoğunuzun özel yetenekli olduğunu fark etmemenin ne gibi sonuçları olur, gibi pek çok konu ebeveynlerin kafasını karıştırmakta. Öncelikle üstün yetenekli bu çocukları, diğer çocuklardan ayıran özellikleri nelerdir bakalım. Bu çocuklar; yaşıtlarından çok farklıdır, en başta kendi yaş grubu ile kıyaslandığında farklı düşünür ve lider olmak isterler, en önemli özellikleri ise öğrenme hızlarıdır. Ebeveynlerin bu özellikleri bilmeleri, çocukları üstün yetenekli ise onu keşfedebilmeleri için önemlidir. Bu çocukların fark edilmemesi, üstün yeteneklerinin körelmesi anlamına gelir. Aile bu tarz durumlarda test yaptırmaya yönelebilir. Bu tarz testler eğitimli psikologlar tarafından yapılmalıdır.